Posiedzenie Sejmowej Komisji Zdrowia – „Sprawozdanie z realizacji Narodowego programu zwalczania chorób nowotworowych w roku 2011”

Artykuł opublikowany: 2012-09-21

W dniu 29 sierpnia 2012 r. odbyło się posiedzenie Sejmowej Komisji Zdrowia, w którym wzięli udział również prof. dr hab. Zbigniew Nowecki, Zastępca Dyrektora ds. Lecznictwa Centrum Onkologii – Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie, członek Akademii Czerniaka oraz Barbara Pepke, Prezes Fundacji "Gwiazda Nadziei".

Podczas posiedzenia Igor Radziewicz-Winnicki, podsekretarz stanu w Ministerstwie Zdrowia przedstawił„Sprawozdanie z realizacji Narodowego programu zwalczania chorób nowotworowych w roku 2011”, a także przyjęty przez Radę Ministrów harmonogram zadań wykonywanych w ramach programu wieloletniego „Narodowego programu zwalczania chorób nowotworowych” w roku 2012 wraz z kierunkami realizacji zadań tego programu na lata 2013 i 2014.

Posłowie zgodzili się, że program wymaga lepszej koordynacji działań, zwiększenia środków na profilaktykę i edukację oraz rozszerzenia o kolejne schorzenia programów onkologicznych. Dodatkowo posłowie podkreślili potrzebę modyfikacji programu na kolejne lata, jak również wdrożenie nowych metod diagnostyki i leczenia nowotworów.

Podczas posiedzenia Akademia Czerniaka przekazała wszystkim uczestnikom opracowanie „Czerniak: próba szerszego spojrzenia. Analiza najważniejszych problemów związanych z walką z czerniakiem w Polsce”, które spotkało się z dużym zainteresowaniem ze strony posłów. Podczas sesji pytań poseł Krystyna Kłosin (PO) zwróciła się do podsekretarza stanu w MZ z zapytaniem o status programów lekowych dla leczenia zaawansowanego czerniaka. W odpowiedzi Igor Radziewicz-Winnicki zapewniał posłów, że prace nad przyjęciem tych programów zostaną przyspieszone.

Akademia Czerniaka wystąpi do Rady „Narodowego programu zwalczania chorób nowotworowych” oraz Sejmowej Komisji Zdrowia o przygotowanie i wdrożenie „Populacyjnego programu wczesnego wykrywania czerniaka i innych nowotworów skóry”.